ZANIMLJIVOSTI OPERETE ZUBE, ALI I DALJE SMRDI IZ USTA? EVO ŠTA JE U PITANJU: Otkrivamo vam trik kako da to riješite

Uncategorized

Za borbu protiv lošeg zadaha koriste se razni proizvodi za oralnu higijenu, međutim, postoje dosta jednostavniji i efikasniji načini kako da se riješite lošeg zadaha i to pomoću stvari koje već imate u vašem domu.
1.KORISTITE PRIRODNE OSVJEŽIVAČE

Metvica pomaže u borbi protiv lošeg zadaha i osvježava usta
Začini kao što su klinčići, kadramom i sjemenke koroma odlične su u borbi protiv neugodnog zadaha
Soda je također odlična za ove probleme. Jednostavno otopite kašičicu sode u šoljici vode i koristite to za ispiranje usta. Kao alternativu možete umočiti zubnu četkicu u sodu i koristiti je za čišćenje zuba.
Čaj od listova piskavca također je izvrstan antibakterijski osvježivač za usta.
2.PIJTE NAJMANJE 2 LITRA VODE DNEVNO
Organizam vam mora biti hidriran kako biste se riješili lošeg zadaha. Pijenje vode je od velike važnosti kada je riječ o spriječavanju bakterijskog rasta i lošeg zadaha uzrokovanog neadekvatnom vlagom i slinom u ustima. Izbjegavajte slatke sokove noću jer mogu pomoći bakterijskim nakupinama tokom noći.

3.PAZITE ŠTA JEDETE

Postoji hrana za koju znamo da uzrokuje loš zadah, pa ih je zbog toga bolje izbjegavati ukoliko želite da nemate neprijatan miris. Luk i češnjak su najčešći krivci zašto nam smrdi iz usta. Međutim, luk u umjerenim količinama ubija bakterije koje mogu uzrokovati propadanje zuba i bolesti desni.
Izbjegavajte hranu bogatu fruktozom jer potiče rast bakterija.
Ako ste gladni, jedite jabuke ili neki jogurt. Jabuke sadrže heteropolisaharidni pektin za koji je poznato da stimulira proizvodnju sline, dok aktivne kulture u jogurtu pomažu smanjiti bakterije u ustima.
4.OČISTITE JEZIK
Na vašem jeziku nalaze se bakterije koje uzrokuju loš zadah. Nakon što izribate zube, očistite i jezik.
5.PERITE ZUBE DVA PUTA DNEVNO I ISPIRETE VODICOM JEDNOM
Četkajte zube dvije minute, dva puta dnevno. Istraživanja su pokazala da tek malo više od 55% žena to radi dva puta dnevno, dok je postotak muškaraca tek 49%. Četkanje i ispiranje usta vodicom pomažu uklanjanju bakterija koje uzrokuju loš miris iz usta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *