KAKO IZLIJEČITI URASLI NOKAT NA PRIRODAN NAČIN: Mnogima je ovo pomoglo, evo šta trebate uraditi

Smatra se da svaka peta osoba pati od urastanja noktiju, što je prilično neugodna i bolna pojava. Urastanje nokta uglavnom nastaje kao posljedica nepravilnog sječenja noktiju. Pravilno je da se nokti režu ravno, a ne zaobljeno u uglovima.

Urastao nokat na nožnom prstu je stanje u kome se ivice noktiju usječe u ambijentalnu kožu. Obično nokat urasta na palcu noge, na jednoj ili na obje strane. Urastao nokat može nastati kada deformisan nokat na nožnom prstu raste nepravilno u kožu ili kada koža oko noktiju raste brže nego inače i prekriva dio ivica noktiju. Nošenje uske, neudobne obuće (sportisti, posebno fudbaleri su izloženi riziku jer uske patike i neprestani udarci lopte mogu oštetiti nokat) može izazvati ili pogoršati simptome nastale zbog uraslog nokta.

Limun obloga:
Zavežite krišku svežeg limuna, koji djeluje poput sredstva za omekšavanje, oko problematičnog prsta i ostavite preko noći da djeluje. Kad nokat bude dovoljno savitljiv da ga se može lagano izvući iz mesa, podrežite ga, a zatim stavite tanku nit sterilne vate ispod ugaonog dijela nokta da biste ga odigli od kože dok ne izraste. Vatu mijenjajte svaki dan.

Kupka od preslice:
Usitnjenu suhu preslicu prelijte ključalom vodom, ostavite da odstoji prekrivena 2-3 sata i ocijedite. Prije upotrebe tečnost zagrijati i umakati urašteni nokat 20-30 minuta.


Leave a Reply

Your email address will not be published.