KORISNI SAVJETI KAKO UZGAJATI ORHIDEJE OVO NE SMIJETE PROPUSTITI

Evo nekih od uslova koji će vam pomoći oko cvetanja orhideja: Stvorite orhideji temperaturnu razliku: stavite saksiju preko noći na prohladno mesto (do 15 stepeni) Mi preko dana držimo temperaturu u kući oko 20°C jer ne volimo da nam je toplo a preko noći smanjujemo temperaturu na 16°C i to orhidejama baš odgovara.

Smanjiti količinu azota u prihrani. Fosfor treba da ima prednost, jer u stvari, on stimuliše cvetanje.
Ja moje orhideje ne prehranjujem, ali zato kad blanširam spanać ili koprive, obavezno tu vodu, u kojoj sam blanširala spanać ili koprive ostavim da se dobro ohladi i kad je sledeće zalivanje, a zalivam ih samo jednom nedeljno,zalijem sa tom vodom. Držim saksiju iznad te posude i nalivam sa tom vodom preko njenih korena, sačekam da se dobro ocede i vratim ih nazad u ukrasnu saksiju u kojoj stoje. Ako nemam tu vodu, onda ih zalivam sa hladnom vodom, direktno iz česme, ocedim ih i vratim u ukrasnu saksiju i vratim ih nazad na isto mesto gde su i stajale.
Vlažite vazduh oko biljke.
Ovo baš nije lako uraditi, ali mi imamo ugrađeno u kući mašinu da nam vazduh bude uvek dovoljno vlažan, jer zimi je vazduh dosta suv u kući, zbog grejanja.
Premestite saksiju sa or

hidejom na 5 dana na tamno mesto. Kroz tri nedelje orhideja treba da pusti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.
Ja ovaj način ne primenjujem jer ne bih znala gde da je stavim da bude u mraku, ali ću pokušati, imam jedan deo u donjem delu kuće,gde bih mogla da probam da li ovaj način radi
Ako primetite da kod nerascvetale orhideje aktivno rastu korenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvetati. Budite strpljivi. Ja imam njih nekoliko koje mi nisu cvetale godinama i na jednoj od njih najzad imam pupoljke a ta orhideja ima sigurno desetak godina i to je prva orhideja koju sam dobila od mog sina.
Vrlo je važno obezbediti im dovoljno svetlosti i vlage ali ih ne smete preterano zalivati, jer ne vole preteranu vlagu. Pojedine vrste, umesto da ih zalivate vodom treba stavljati na njih 2 do 3 kockice leda.
Na ovoj slici možete da vidite te vertikalne roletne, koje ja poluzatvaram kad je jako sunce.
Čula sam da sobne biljke bolje cvetaju ako na 1 litar vode sobne temperature dodate 1 kašiku ricinisuvog ulja, dobro izmućkate i sa tako izmućkanom vodom zalivate sobne biljke, na taj način ćete imati lepše i veće cvetove. Ja ovu metodu ne praktikujem jer ne znam ni da li ovde ima ricinusovo ulje ( verovatno ga ima ) i kažu da cveće zalivati sa tom vodom odmah po mućkanju, dok se ulje ne podigne, u protivnom možete da izgorite koren biljke. Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna joj je jedna prehrana na ovaj način a ako biljka cveta stalno, ovaj način prehrane dovoljan joj je jednom mesečno.
Želim vam mnogo sreće u gajenju vaših orhideja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *