Prestanite je zvati samo korovom, ovo je jedna od najboljih biljaka za poticaj vašeg zdravlja

Sa uzgojem tušta (Portulaca oleracea) se počelo u Indiji i Persiji, te kasnije proširilo i na ostatak svijeta. Neke kulture ga izvade i bace zajedno sa ostalim korovom, dok su drugi kultiviraju posebno za hranu.

Tušt je estetski privlačna trava sa mesnatim listovima i često žutim cvijećem, ali njegove zdravstvene prednosti su još poželjne.

Prkos je pomalo hrskav i ima blagi limunkasti ukus. Mlado, sirovo lišće i stabljike su mekane i dobre u salatama i sendvičima. Tušt ima visok nivo pektina koji pomaže kod zgušnjavanja juhe i variva.

Tušt ima više korisnih omega-3 masnih kiselina od mnogih ribljih ulja! Trava, također ima jedan od najviših nivoa vitamina A među svim lisnatim zelenim povrćem . Visok nivo vitamina A može nam pomoći da se zaštititimo od mnogih vrsta raka i pomaže da se poveća zdravlje očiju.

Osim toga, tušt je pun dva različita tipa betalain Alkaloid pigmenata – crvenkasto beta-cyanis i žuti beta-xanthins, koji su jednako moćni antioksidansi i anti-mutageni. Također, u tuštu su vitamini C i B-kompleksa, uključujući riboflavin, piridoksin, i niacin, kao i karotenoidi, i minerali poput željeza, magnezija i kalcija.

S obziorm na sve ove nutritivne prednosti, kao i velike sume novca koje trošimo na dodatke kako bi se poboljšalo naše zdravlje, tušt treba dobiti bolji status od korova i treba ga više uključiti u svakodnevnu ishranu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *