AKO PRIMIJETITE OVAKVE TAČKICE U STANU – HITNO REAGUJTE: 4 vrste buđi izazivaju TEŠKA STANJA mozga i pluća


Zima kuca na vrata, napolju je sve hladnije, a većina naših stanovnika je već počela da greje svoje domove. Ovo ima i jednu negativnu posledicu – prostor u kom živimo je sve više u opasnosti da postane leglo buđi. Ali, da li znate na koje tipove treba da obratite pažnju jer su posebno štetni po naše zdravlje?
Kao i svake sezone, prelazak iz jeseni u zimu, pa sve dok se ne završi ovo najhladnije godišnje doba, čini da naši domovi postaju plodno tle za razvoj vlage. Ako se ovaj problem ne saseče u korenu, vlaga se pretvara u buđ, a koja može i te kako da poremeti vaše zdravlje.
Neke vrste buđi predstavljaju manji rizik od drugih, a neke su opasnije i po rečima doktora Čun Tanga. Izlaganje može da izazove stanje poznato kao toksičnost plesni, a koje stvara poteškoće u disanju kao što su astma i kratak dah, ali i glavobolje, promene raspoloženja, pa čak i seksualnu disfunkciju.

“Buđ je biotoksin – otrov koji proizvode živi organizmi. Postoji mnogo fizičkih simptoma toksičnosti plesni, ali izveštaji su pokazali da može imati i uticaj na mozak.”
Postoji veliki broj domaćih sredstava koji pomažu kod ovog problema, a evo koje vrste buđi su najopasnije:
Penicilijum
“Istraživanja su pokazala da izloženost ovoj vrsti buđi može da izazove brojne probleme u vezi sa mozgom, od gubitka pamćenja do povećane anksioznosti.

”, objažnjava dr Čun. Ovo je buđ nejasnog izgleda, koja može biti plave, zelene ili žute boje. Nalazi se ispod tepiha, u podrumima i može da predstavlja pretnju onima sa oslabljenim imunološkim sistemom.
Aspergilus
Aspergilus uspeva na zidovima, tavanima i suvoj hrani. Može da bude zelene, bele ili sive boje, a razlikuje se po tamnim mrljama i praškastom izgledu. Posebno je rizična kad se javi na zidovima, i to za osobe koje već boluju od astme i drugih respiratornih komplikacija ili imaju oslabljen Imuni sistem.
Kladosporijum
Kladosporijum je smeđe, zelene ili crne boje, a najčešće se nalazi u drvetu, tepisima i tkaninama. Prema zdravstvenim stručnjacima, kladosporijum je povezan sa infekcijama oka, uha i sinusa, kao i sa problemima kože.
Stakibotris
Takođe poznata kao crna plesan, ovo je jedna od najozloglašenijih vrsta, jer proizvodi toksine zvane mikotoksini koji su opasni za ljude i mogu da izazovu respiratorne probleme, uništavanje imunog sistema, pa čak i mentalna oštećenja.
Prema rečima dr Tanga, da li vaš dom ima problem sa buđi uočićete ako postoji “težak miris zemlje” u njemu. Iako ćete možda zameniti plesan sa prljavštinom, razlika je u tome što će buđ nastaviti da raste i izaziva sve veće zdravstvene probleme, dok fleke od prljavštine neće.
“Osim buđi koja izaziva probleme sa grudima i disanjem, postoji čitav niz komplikacija koje može da izazove – posebno ako ste podložni drugim alergenima kao što je prašina. Dakle, važno je da održavate dobar protok vazduha u kućama kako biste dali šansu buđi da se pojavi i širi”, upozorava stručnjak, a napominje i da sušenje veša u zatvorenim, vlažnim prostorijama posebno pogoduje ovoj pojavi.
“Proverite mesta u kojima buđ može lako da raste – bilo koje gde postoji višak vlage, uključujući kupatila, prozore, podrume i pločice. Takođe, neophodno je da posebno obratite pažnju na neobične simptome koji mogu da ukažu na to da vam je zdravlje ugroženo”, ističe dr Čun.
Kako se boriti protiv buđi
Ako sumnjate da u vašem domu raste buđ, važno je da pokušate da rešite problem na najbolji mogući način.

Prema stručnjacima iz “Good Housekeeping”, uvek treba da nosite zaštitnu opremu kao što su gumene rukavice dok je čistite jer spore mogu da putuju kroz vazduh dok ribate zidove ili pod.

Najbolji način da uništite buđ i sprečite da se ponovo pojavi je da koristite rastvor izbeljivača ili namenski sprej za uklanjanje plesni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *