Kako na prirodan način spriječiti / izliječiti karijes?


Lijep primjer onoga što se često smatra neizlječivim samo od sebe je zubni karijes. No, opsežna istraživanja o pravoj prirodi kvarenja zuba postaju sve više dostupna javnosti , a činjenica je da postoje dokazani načini kako se može izliječiti karijes.

Neistine o kvarenju zubi

Prema American Dental Association, razlozi zbog kojih imamo karijes su:

“Zubni karijes nastaje kada hrana koja sadrži ugljikohidrate (šećere i škrob) kao što su mlijeko, grožđice, kolači ili slatkiši često ostaju na zubima. Bakterije koje žive u ustima rastu na tim namirnicama i proizvode kiseline kao rezultat. Tijekom vremena te kiseline uništavaju zubnu caklinu, što rezultira karijesom. “

Postoji nekoliko problema s ovom teorijom, uključujući:

• Skupine starosjedilaca koji su imali probavljive ugljikohidrate zaglavljene među zubima cijelo vrijeme te koji nisu niti četkali niti koristili zubni konac nisu imali karijes ili ga je bilo vrlo malo.

• Bakterije “ne vole” prerađeni šećer ili brašno, zbog nedostatka hranjivih tvari u njima.

• Namirnice koje bakterije vole jesti, kao što su mlijeko, povrće, meso, ribu i voće nisu obično uzrok propadanja zuba.

Dakle, ako moderna definicija kvarenja zuba nije točna što je zapravo uzrok propadanja zuba?

Što zaista uzrokuje karijes?

Zubni karijes, kao što je istražio dr. Weston Price i niz drugih pionira-istraživača dentalne medicine, sveo se na tri uzročnika:

• Nema dovoljno minerala u prehrani.

• Nema dovoljno vitamina razgradivih u mastima ; A, D, E i K ,u prehrani.

• Hranjive tvari nisu odmah razgradive te ih vaš probavni sustav ne apsorbira pravilno. Prisutnost fitinske kiseline u velikoj mjeri utječe na ovaj faktor.

Tijekom vremena ako u vašoj prehrani nedostaje vitamina i minerala i/ili sadrži visoke razine fitata (iz žitarica, sjemenki, orašastih plodova i mahunarki), sastav krvi i omjer kalcija i fosfora postaju neuravnoteženi što rezultira izvlačenjem minerala iz kostiju, a to nam pak donosi gubitak zubiju i kosti.

Dakle, dugogodišnje vjerovanje da šećer uzrokuje karijes jest istinito ali ne zato što ga bakterije jedu i proizvode kiselinu koja kvari zube.

Hrana koja može izliječiti karijes

Kako bi se vratiti pravi omjer kalcija i fosfora u krvi te kako bi omogućili mineralima da se vežu s našim zubima, nije dovoljno samo izbjegavati jesti previše slatke ili obrađene hrane. Također moramo jesti zdravu hranu, koja sadrži obilne količine minerala i vitamina koji će izgraditi staklastu, tvrdu zubnu strukturu.

Fokusirajte se na:

• Kokosovo ulje, organske mliječni proizvode (pogotovo maslac), meso iz prirodnog uzgoja, plodove mora i juhu od kostiju.

• Eko-povrće

• iznutrice poput jetrice (Jetrica predstavljaju dobar izvor željeza, fosfora, vitamina B12, folne kiseline, riboflavina (vitamina B2), niacina i vitamina A. Ovaj posljednje navedeni vitamin, prisutan je u jetricama u iznimno visokim količinama, jer jetra predstavlja organ u kojem se vitamin A uskladištava (kod ljudi i životinja). Navodi se da 100 g jetrica (jedna mala šnita) sadrži 20 puta više vitamina A od dnevno potrebne količine tog vitamina za odrasli organizam.)

Ograničite namirnice koje imaju visoku razinu fitinske kiseline, kao što su žitarice, grah, orašasti plodovi i sjemenke, kao i unos obrađene hrane punu prerađenog brašna i šećera koje remete ravnotežu šećera u krvi.

Ostali dodaci prehrani za razmatranje su:

• Fermentirano ulje jetre bakalara – vrlo visoke u masti topljivi vitamini A, D i K.

• Magnezij – potreban za učinkovito korištenje kalcija i fosfora

• želatina – ako nemate vremena za juhu od kostiju ovo je dobra alternativa i super za desni i probavu.

Ako sve ovo usvojite i primijenite povratiti ćete svoj originalni bijeli, biserni osmjeh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *