Breaking News

RUŽICE…Tradicionalni kolač od samo par sastojaka

Sastojci:


Pakovanje jufki
1 puter
Tirit
Mljeveni ili sitno isjeckani orasi

Priprema:

Zaštititi radnu površinu krpama i stolnjacima jer može biti jako neuredno zbog suhih sastojaka. Prvu jufku premazati rastopljenim puterom ili maslom, može se fino razmazati a i ne mora. Preko toga rasporediti sloj tirita. Preko staviti drugu jufku, premazati je puterom i rasporediti sloj oraha. Preko staviti treću, premazati i na nju se rasporedi tirit.

Četvrtu isto premazati i na nju ponovo staviti orahe. Sve 4 jufke polahko zarolati i staviti na dasku za rezanje. Rezati oštrim nožem na debljinu 3 ili 4cm (ili širinu noža). Izrezane kolutove oprezno redati u tepsiju jer sastojci mogu razasuti. Ne treba ih previše zbijati ali ni ostaviti prostora između njih.
Staviti u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni i prvih 10-15 min peći a onda smanjiti na 180 i nastaviti peći još 1 sat. Pečene su otprilike kad se tepsija prodrma i kolutovi počnu ‘hodati’ po njoj. Zaljeva se dva puta, prvi put rijetkom agdom koja se opet vrati da se kuha da postane gušća. Poslije prvog zaljevanja treba ih ostaviti da se ohlade i tek onda zaliti drugi put

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *