Breaking News

DOMAĆI SIRUP ZA ISKAŠLJAVANJE, SPASIT ĆE VAS: Uzima se 4 puta dnevno poslije jela, suhi kašalj nestaje

Napravite sirup od crnog luka za kašalj – pomaže kod iskašljavanja, prehlade i jača imunitet! Recept koji smo prepisali od bake…

Crni luk je izuzetno ljekovit i zdrav, namirnica koja blagotvorno djeluje na organizam i poboljšava ukus mnogih naših omiljenih jela. Tokom jeseni imunitet je oslabljen, veći je rizik od prehlade i gripa, a zajedno sa tim javlja se i suh kašalj koji može biti bolan i iscrpljujuć.

Ukoliko kašljete nekoliko dana, važno je da se obratite ljekaru zas savjet i terapiju. Pored toga, možete koristiti i stari recept naših baka od crnog luka. Velika količina vitamina C u luku vam omogućava da se brzo nosite sa prehladom, jačajući i aktivirajući imunisistem. Takođe, možete napraviti sirup sa crnim lukom za iskašljavanje.

Recept za sirup od crnog luka koji pomaže kod kašlja

Sastojci:

500 grama crnog luka
700 grama šećera
40-50 grama meda
1 litar vode

Priprema:

Luk oljuštite i isjecite na rebra, pa ga stavite u šerpu i dodajte šećer, med i vodu. promiješajte i poklopite, pa stavite da se kuha na laganoj vatri oko 2 sata. Nakon toga uklonite crni luk, pa ostavite sirup da se ohladi. Kada je hladan dodajte med, pa dobro izmiješajte i sipajte u teglu. Mala količina sirupa može se čuvati na sobnoj temperaturi jedan dan. Velike doze sirupa treba čuvati u frižideru. Na hladnom sirup od svježeg luka ne gubi ljekovita svojstva do 5 dana.

Preporučuje se da uzimate kašiku sirupa 4 puta dnevno poslije jela.

Izvor: Sensa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *