Breaking News

Šta raditi kada DIJETE PROGUTA ODREĐENI PREDMET i počne da se GUŠI? Ovo su koraci preventive, 1 GREŠKU svi prave


Reagujte na vreme!
Tragedija se dogodila u Vladičinom Hanu. Dete je prvo prebačeno u Zdravstveni centar u Surdulici, a potom i u KC Niš gde je hitno operisano. Nažalost, nije bilo spasa, konstantovano je teško oštećenje moždane funkcije.
Gušenje stranim predmetom (delovi igračaka, sitni predmeti, krupne bombone…) krivo je za gotovo trećinu svih smrti mališana mlađih od 14 godina.
Šta treba da uradite?

Ako je detetu nešto zapelo u ustima, a ono kašlje, samo ga navedite da se dobro nakašlje, jer je kašalj prirodni način da se izbaci strano telo.

Položaj u trenutku kad strano telo još ne smeta nije važan, jer će se dete instinktivno postaviti kako treba.
Ako se strano telo već zaglavilo i prekinulo disanje, bilo bi najbolje da neko odmah pozove hitnu pomoć, ali dete za to vreme nikako ne smete ostaviti samo, već počnite da mu pružate pomoć:
Uhvatite dete za donju vilicu i položite ga preko svog kolena. Ako ste dešnjak i držite detetovu vilicu desnom rukom, onda preko desnog kolena. Ako ste levoruki, obratno.
Drugom, slobodnom rukom, udarite dete dlanom pet puta između lopatica (pazite da ga ne udarite po glavi). Glava je okrenuta naniže, tako da predmet ispadne, a ne da se vrati u grlo.
Posle pet udaraca dlanom, ako predmet nije ispao, podignite dete i preduzmite takozvani Hajmlihov zahvat, ispod dijafragme.
Hajmlihov zahvat se obavlja tako što je jedna šaka savijena u pesnicu, sa palcem u ostalim prstima, dok je druga šaka obuhvata tako da je palac okrenut ka grudnoj kosti. Zahvat se obavlja tako što se tako stisnute šake uz pritisak energično okrenu polukružno. Tako se izvrši pritisak na grudni koš, izbaci se vazduh i oslobode disajni putevi. Tu tehniku treba smenjivati sa pokušajem izbacivanja preko kolena.
Mere prevencije
Deca mlađa od četiri godine bi trebalo da izbegavaju hranu od koje mogu da se uguše. To uključuje koštunjavo voće, presnu šargarepu, tvrde kokice ili bombone.
Dok jede, dete bi trebalo da sedi mirno, uzima male zalogaje hrane i da ne priča i ne smeje se sa punim ustima.
Postarajte se da u detetovoj okolini nikad ne budu predmeti koje bi moglo da stavi u usta i izazove gušenje: baloni, delovi od hemijske olovke, novčići, perle, baterije…
Dozvolite detetu da se igra sa igračkama koje imaju sitne delove jedino uz nadzor odraslih.


Nikako ne vaditi rukama ili nečim drugim strano telo jer sluzokoža pravi bedem oko predmeta i ne dozvoljava da on sklizne dalje. Kada zavlačimo ruke u usta deteta, još više ga povređujemo, a usled te greške predmet preskoči bedem i teže ga je izvaditi.

T

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *