Breaking News

Mnogi Roditelji Nisu Ni Svjesni Da P0VREĐUJU Djecu Svojim Ponašanjem! Ove Stvari NIKADA Ne Radite

Odgoj djece je vrlo bitan. Vaš odnos s njima će dosta uticati na to kakve će oni ličnosti postati. Ponašajte se kao roditelj, pričajte sa svojom djecom budite im prijatelj. Savjetujte ih, recite im u čemu griješe, pohvalite ih kada urade nešto dobro.

Imajte razumijevanje za njihove probleme iako ih čak i ne ,atrate problemima. Ono što je vama možda bezazleno, vašoj djeci je pravi problem. Probajte zajedno naći rješenje.

Izbjegavajte ove greške:

Vrijeđanje

Vrijeđanjem djeteta nećete ništa postići, samo ćete učiniti da se ono osjeća manje vrijednim. To će uticati na njegovu psihu.

Nije uredu da ga zbog loše ocjene nazivate glupim ili nesposobnim, to nemojte nikako. Pogotovo ne ako vidite da se vaše dijete trudi, ali mu ne ide. Ukoliko stvarno pogriješi u nečemu, potrudite se da shvati šta griješi i pomozite mu da ispravi stvar.

Stvorite normalan odnos s djetetom, da vam se može povjeriti, a ne da krije od vas neke stvari, a da ih svi ostali znaju.

Nasilje

Udarajući dijete nećete ispraviti neke stvari. Razgovarajte s njima, ukažite na problem.Možete ih kazniti npr. da nema izlazaka, mobitela, računara dok se ne poprave. Zauzmite stav u odgoju s djetetom, ipak ste mu vi roditelj, ne on vama.

Slijepo vjerujete djetetu

Ni ovo nije dobro. Naravno da treba da vjerujete djetetu, ali ako vam učiteljica ili drugi ljudi ukažu na loše ponašanje djeteta, nemojte stati u odbranu djeteta bez da čujete i drugu stranu.

Dijete će se željeti opravdati, ali vi morate znati da će dijete nekada i vas slagati kako bi se izvuklo. Porazgovarajte s djetetom. Porazgovarajte i saslušajte druge ljude u vezi nekih situacija. Pokažite mu da vas ne treba i ne može lagati i time se izvlačiti.

Tjeranje djeteta da se bavi onim što vi želite

Želite da vam dijete bude uspješan sportista, muzičar, a jednostavno mu ne ide niti to želi. Vi i dalje galamite, forsirate, kažete da to tako treba.

Budite svjesni da nismo svi rođeni za iste stvari. Nismo svi dobri sportisti, muzičari. Ako i imate takav talenat, ne mora značiti da će i vaše dijete imati. pustite ga da odabere šta voli i pokušajte shvatiti to. Naravno, sve dok se žele baviti dobrim stvarima.

Dopuštate mu sve

Nipošto ot ne radite. Ako mislite da će vas dijete voljeti više jer mu sve dopuštate, neće. Samo će postati manipulator ili loša osoba. Ne može se ponašati niti tretirati loše druge, bilo ljude ili životinje, ne može i ne smije galamiti na vas. Postavite granice. Naka zna šta može, a šta ne.

Još neki savjeti:

Ukoliko vaše dijete uči, ali mu lošije ide, ne forsirajte ga da bude najbolje jer jednostvano ne može na taj način.Nemojte da vas se dijete boji, da se boji da vam kaže lošu ocjenu.

Ukoliko vidite da mu lošije ide u školi, pomozite mu oko gradiva ili nađite nekog instruktora koji će s djetetom preći nejasno gradivo.

Tako će lakše ostvariti bolje uspjehe, a neće se bojati da vam kaže- loše ocjene. A mi jednostavno ne vidimo problem ako se dobije i manja ocjena od petice. Šta je to tako strašno?

Ne dozvolite da vam dijete izgubi zdravlje zbog pretjeranog učenja. Naravno da treba učiti zarad svoje budućnosti, ali opsesija i forsiranje svakako nije dobro.

Osim toga, dobro obratite pažnju s kim se vaše dijete druži, s kim se dopisuje i šta kači na društevne mreže. Dobro obratite pažnju na to, prije nego dijete upadne u loše društvo i dovede sebe u opasnost.

Izvor: megagiga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *