Breaking News

Kiseli krastavci bez konzervansa

Osim što su jako ukusni, kiseli krastavci su puni minerala, prehrambenih vlakana, proteina i vitamina B-12, B-6, A i C što ih čini zdravom namirnicom. Osim toga, krastavci sadrže vrlo malo masnoće i veliku količinu vode zbog čega ih možemo jesti bez grižnje savjesti i straha od gomilanja neželjenih kilograma.

Kiseli krastavci su jedna od najdražih i nezaobilaznih zimnica, a ove godine ih možete i sami pripremiti uz isprobane recepte za odličan omjer kiselosti, svježine i hrskavosti, bez puno začina, a za ljubitelje mirodija, pronašli smo i jedan recept s koprom, korijanderom i gorušicom.

Iako vjerojatno svaka domaćica već ima svoj isprobani recept za kiseljenje krastavaca, možda je vrijeme da probate nešto novo. Ako nemate svoj isprobani recept i potpuni ste početnik u pripremi domaćih kiselih krastavaca i zimnice općenito, u nastavku se nalaze detaljno opisani procesi uz koje će vam zimnica ispasti odlično svaki put.

Krastavci za kiseljenje
Prije pripreme zimnice potrebno je razlikovati salatni krastavac i krastavac koji se koristi za kiseljenje, tzv. kornišone. Postoji mnogo vrsta krastavaca i iako mnogi misle da se beru salatni krastavci dok su mali, dok druge ostavljaju da narastu i konzumiraju sveže u salatama, za kiseljenje se ipak koristi sorta kornišona koja se kasnije klasificira po veličinama:

I. klasa: 3 do 6 cm;
II. klasa: 6 do 9 cm;
III. klasa: 9 do 12 cm.

Ako se dogodi da plodovi narastu duži od 12 cm, narežite ih na ploškice i tako ih kiselite jer se zbog gubitka hrskavosti smatraju prevelikima za kiseljenje ako su cijeli.

Karakteristike kornišona
Kornišon je posebna sorta krastavaca latinskog naziva Cucumis sativus. Selekcija kornišona se radi s ciljem dobivanja krastavaca koji odgovaraju za kiseljenje i pripremu zimnice. Klase kod kornišona su jasno podijeljene prema dimenzijama krastavaca koji se beru, a važan detalj kod njihovog uzgoja je dobro organizirana berba, jer se ona obavlja svaki dan. Bilo kakav propust oko toga rezultirat će prerastanjem plodova i njihov prelazak u nižu klasu, krastavci postaju veći i manje hrskaviji.

Berba krastavaca za kiseljenje
Kornišoni se beru 40 – 45 dana nakon nicanja. Redovita berba je vrlo važna, a moraju se brati i deformirani i oštećeni plodovi kako ne bi smanjili cvatnju i ometali zametanje i rast plodova. Najkvalitetniji su plodovi I. i II. klase, a da bi se postigla ta kvaliteta, kornišone je potrebno brati barem 3 puta tjedno ili čak svaki dan i to ujutro. Krastavci se beru ručno, osim u slučaju veće površine kada je moguća mehanizirana berba. Ubiranje plodova se vrši pažljivo pazeći da ne stanete na vriježe ili ih povrijedite kidanjem.

Kako očistiti kornišone
Krastavce je potrebno prvo dobro oprati. Isperite ih 2 – 3 puta vodom kako biste uklonili zemlju i nečistoće, a zatim ih izribajte malom četkicom. Iako se čini dugotrajan posao, ovo je važan dio pripreme kako bi se uklonili svi nedostaci i nečistoće s njih s čim ćete izbjeći potencijalno kvarenje kasnije.

Kada ste ih oprali i iščetkali, posložite ih na čistu kuhinjsku krpu ili ručnik i ostavite ih da se suše na zraku.

Sterilizacija staklenki
Prije nego počnete sa slaganjem krastavaca, staklenke i poklopce je potrebno dobro oprati s više ispiranja čistom vodom te sterilizirati. Sterilizirati ih možete u pećnici na otprilike 100°C – 150°C 10-ak minuta (okrenute otvorom prema dolje). Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne bi opekli jer su staklenke vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u pećnicu za brže sušenje na 2 – 3 minute.

Ako imate staklenke s hermetičkim poklopcem, smanjite vrijeme u pećnici kako se ne bi oštetila guma na poklopcu.

Recept za kisele krastavce s vinobranom
Klasičan recept uz dodatak vinobrana kako biste spriječili neželjeno kvarenje zimnice prije nego uspijete pojesti sve. Tekućina (naljev) pripremljen po ovom receptu dovoljan je za 10 kg krastavaca kornišona.

Sastojci

10 kg krastavaca kornišona
3 l vode
15 dag šećera
10 dag soli
0,5 l octa
2 male žlice vinobrana
lovor (po želji)
Priprema

Krastavce dobro operite, iščetkajte četkicom i osušite
Posložite ih na gusto u staklenke, a zatim pripremite otopinu kojom ćete ih preliti
U loncu prokuhajte vodu, šećer i sol i kuhajte sve dok se šećer i sol ne otope, ostavite da se ohladi
U hladnu otopinu dodajte ocat i vinobran te lovor
Promiješajte i sipajte u staklenke
Recept za kisele krastavce bez konzervansa
Ako nemate konzervans ili vinobran ili jednostavno želite potpuno prirodnu zimnicu bez ikakvih dodataka, onda će vas oduševiti recept koji vam donosimo u nastavku. Naljev po ovom receptu je dovoljan za 5 kg krastavaca kornišona, a proces kiseljenja traje minimalno 6 tjedana. Također je važna i temperatura skladištenja koja ne smije biti previsoka kako se krastavci ne bi prebrzo ukiselili. Preporučuje se temperatura od 12 – 18 °C. Ako pratite recept i upute za pripremu, vaša zimnica će odlično izgledati, mirisati, biti ukusna te imati duži rok upotrebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *