Breaking News

SLATKO OD DUNJA – Osvježavajući ukus!!

Odmah sam znala da će već sutra biti spakovane u tegle… u vidu najlepšeg slatka na svetu…

Dobila sam punu kesu dunja od moje drugarice Ljilje…

Odmah sam znala da će već sutra biti spakovane u tegle… u vidu najlepšeg slatka na svetu…

SnezanaBG

9.11.2011.

Sastojci
2,8 kg dunja (7 komada)

1,4 kg šećera
4 dl vode
4-5 kolutova limuna

Priprema

Dunje sam izvagala pre i posle čišćenja. Imala sam 7 komada, i bile su teške oko 2,8 kg. Kad sam ih očistila i izvagala, bilo je 1,4 kg kockica spremnih za kuvanje.

Dunje oprati i dobro ih istrljati sunđerom, da se spere sva nečistoća. Staviti ih u veću šerpu, naliti hladnu vodu i staviti na ringlu, da voda provri. Čim voda provri, dunje izvaditi rešetkastom kašikom i preliti ih hladnom vodom. Nakon par minuta, još tako tople, oljuštiti i očistiti od svih nečistoća. Ovo će biti jednostavno, jer je ono zagrevanje u vodi prilično pomoglo ovaj proces.

Očišćene dunje iseckati na kockice (mada se mogu i rendati, ali mi više volimo ovako), pa ih izvagati. Po principu koliko dunja, toliko šećera, staviti šećer u veću šerpu i preliti ga vodom. Staviti da provri i ostaviti da ključa desetak minuta, povremeno skidajući penu.

Ubaciti dunje u šećerni sirup i kuvati bez mnogo mešanja. Povremeno protresti šerpu. Kockice dunja su brzo kuvane, možda za 10-15 minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati nekoliko kolutova limuna. Čim se malo prohladi, sipati u tegle.

Od ove količine dobila sam 2 tegle od 720 ml i jednu malu od 300 ml.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *