Breaking News

DOMAĆI KEČAP – Morate probatii

Ovo je recept koji godinama spremam. Nekada davno kad sam počinjala spremati zimnicu, od nekog osnovnog recepta što sam dobila, povremeno korigovala i došla do ovog po mom ukusu najboljeg i ne menjam ga godinama. Od ove količine izadje 7,5 teglica u koje staje 480 ml tečnosti. Količina varira manje više od paradajza, da li ima više ili manje tečnosti. Kod mene nema mnogo tečnosti jer imam domaći paradajz.

Potrebno je:
5 kg paradajza
10 srednjih glavica crna luka
10 komada paprika
1 veza peršuna
1 glavica bela luka
2 lista lovora

Priprema:

Paradajz oprati iseći, ako je manji prepoloviti a veći na 2-3 dela, luk oguliti i iseći na 2-3 dela, beli luk oguliti. Ako hoćemo da nam je kečap baš ljut, uzeti 10 komada ljutih paprika somborki, očistiti od semena i iseći na 4-5 delova. Ako želimo blago ljut kečap uzeti 5 paprika ljutih somborki i 5 paprika babura. Ako ne volimo ljuti uzeti 10 komada paprika koje nisu ljute. Sve staviti u lonac, dodati vode, da bude 1 prst iznad povrća. Kuvati poklopljeno od kad provri 20 minuta Ocediti od vode, prohladiti i izblendirati kuvano povrće. Imam staru presu za pasiranje povrća i voća. Izblendirano povrće, deo po deo stavljati u presu i pasirati.

Posle pasiranja ovo ostane. I smesa posle pasiranja, spremna za kuvanje. U ovu pasiranu smesu, dodati 1 šoljicu ( od 1 dcl) šećera, 1 šoljicu vinska sirćeta, 1/2 šoljice soli,
1 kašičicu suva origana, 1 kašičicu suva bosiljka, 1 kašičicu mlevena bibera, 1 rolnicu cimeta, 1 kašičicu djumbira u prahu. Kuvati 30 minuta. Kad se skuva rolnicu cimeta izvaditi. Tegle i poklopce dobro istrljati sodom bikarbonom, oprati toplom vodom, ocediti, staviti u pleh, pa u rernu. Rernu uključiti na 100 stepeni i zagrevati tegle i poklopce 30 minuta. Vruć kečap stavljati u tople teglice, dobro zatvoroti, poredjati u pleh pa u rernu, zagrevati teglice 10 minuta, isključiti rernu i ostaviti da se u njoj teglice ohlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *